Systematik
Til at inddele livsformer benyttes en række systematiske kategorier. Af disse er det imidlertid kun arten, der eksisterer i naturen – de øvrige er kunstige begreber, skabt for at vi bedre kan forholde os til deres indbyrdes slægtskab.
Alle arter i databasen på allearter.dk er som minimum koblet op på kategorierne rige, række, klasse, ordenfamilie. Der er dog enkelte tilfælde, hvor denne information ikke indgår i databasen.
Udover disse kategorier benyttes flere andre mere eller mindre hyppigt, bl.a. afhængigt af traditionen inden for de enkelte artsgrupper.
Det er meget vigtigt at slå fast, at der - ligesom ved navngivning - ofte er meget stor uenighed om klassifikation, og der er ingen endegyldig sandhed.
Infraspecifikke taxa (underarter, varieteter og former) er indtil videre kun indarbejdet for enkelte artsgrupper, primært planter og svampe. Herudover er hybrider medtaget for karplanter.
De systematiske kategorier på Allearter.dk følger en række forskellige referencer. For artsgrupper, hvor der foreligger nyere, mere eller mindre komplette oversigter, følges disse. Herudover benyttes især følgende:
- GBIF (Global Biodiversity Information Facility) ("alle" organismer)
- Catalogue of Life ("alle" organismer)
- Fauna Europaea (land- og ferskvandslevende dyr)
- WoRMS (World Register of Marine Species, marine dyr)
- Index Fungorum (svampe, laver m.fl.)
- Checklista över Nordens kärlväxter (karplanter)
- AlgaeBase (alger).
Der er imidlertid en procentdel af arterne, især inden for visse artsgrupper, som ikke kan matches mod ovennævnte referencer. Enkelte matches via andre referencer.
Læs mere her:
Systematik

Visse artsgrupper udgør ikke naturlige, afgrænsede systematiske enheder. Fisk betragtes f.eks. af mange ikke længere som en systematisk enhed. Rent faktisk er vi mennesker nærmere beslægtet med gedden på billedet end gedden er beslægtet med en haj! Foto: Lars Skipper.